top of page

Paramedici

Charlotte MEERSMAN

Bekkenbodem & pre-postnatale kinesitherapeute

Al in het begin van mijn studies was ik enorm geïnteresseerd in de kinesitherapie voor moeder & kind. Deze interesse heeft mij dan ook geleid naar een groepspraktijk voor kinderen, de afdeling pelvische reëducatie in Sint-Augustinus en ook nog een vroedvrouwenpraktijk.


Door deze ervaringen is bij mij wel sterk het idee gaan leven om in de pre- en postnatale kinesitherapie patiënten op een meer gespecialiseerde en persoonlijkere manier te begeleiden. Het gebeurd nog teveel dat deze therapie als ‘niet noodzakelijk’ wordt beschouwd, terwijl preventief juist zoveel kan worden verholpen. In 2020 ben ik dan ook met volle overtuiging mijn eigen praktijk “Womom” gestart, om pre- en postnatale kinesitherapie meer in de picture te zetten en naar een hoger niveau te brengen.


Kwaliteitsvolle gespecialiseerde zorg staat voor mij centraal. Tijdens mijn consultaties geef ik graag ruimte voor jou persoonlijk verhaal zodat de therapie volledig op jou maat is.

Het taboo van de bekkenbodem wil ik echt doorbreken. De bekkenbodem is uiteraard een intieme zone maar wordt volledig onterecht nog te weinig besproken. Bij mij is  geen enkele vraag over je bekkenbodem een vreemde of foute vraag.


Daarnaast ben ik er ook van overtuigd dat bekkenbodemtherapie niet alleen voor zwangere vrouwen of pas bevallen vrouwen nuttig kan zijn. Iedereen heeft bekkenbodemspieren en kan klachten ervaren. Ook vrouwen die (nog) geen zwangerschap gedragen hebben, ook mannen en ook kinderen.


Waarvoor u bij mij terecht kan


  • Prenatale of postnatale kinesitherapie (In Bloom)

  • Bekkeninstabiliteit, bekkenpijn, cocygodynie (staartbeenpijn), pubispijn (schaambeenpijn), heupklachten en liespijn

  • Urineverlies: stress (inspanning) incontinentie of urge (aandrang) incontinentie 

  • Prolaps (verzakking) blaas, baarmoeder, darm

  • Na gynaecologische, urologische of gastro-enterologische operaties

  • Terugkerende urineweginfecties

  • Stoelgangsproblemen: constipatie, stoelgangsverlies (soiling/encopresis)

  • Seksuele problemen: pijn bij betrekkingen (dyspareunie / vulvodynie), genito-pelviene pijn


Master revalidatiewetenschappen en kinesitherapie bij kinderen (Universiteit Leuven, 2016) Bijzondere bekwaamheid in de pelvische reëducatie en perinatale kinesitherapie (Interuniversitair, 2018) 

bottom of page